Egy könyvmoly naplója

A Könyvtár Krónikája

A Könyvtár Krónikája

Trónok harca - Az előtörténet

2015. október 26. - barkó

 Annak ellenére, hogy azt mondtam, hogy a következő (ez) a bekezdés már a könyvről fog szólni, hazudtam. Meg kell szokni, hogy Királyvárban mindenki hazudik, és mindenki jobban csinálja Sansánál.
 A trónok harca a Tűz és jég dala könyvsorozat első kötete, valamint a tv-sorozat címadója, általánosságban is a köznyelvi címe az egész teremtett világnak. A nagyközönség előtt a Tolkien óta megírt legnagyobb fantasyeposz első részeként emlegetett mű 1996 augusztusában jelent meg, majdnem három hónappal a születésem előtt. Ijesztő, nem?
 A mű sikeres volt, de Magyarországra csak 2003 -ban ért el, és nem volt olyan nagy hullámverés körülötte. Én elég olvasott ember vagyok, több könyvekkel kapcsolatos fórumot is látogatok, de nem hallottam róla egészen sokáig (az is igaz, hogy a könyvesboltokban már régen nem lehetett kapni, amikor én a saját pénzemből rendszeresen kezdtem el vásárolgatni). Az egészen sokáig azt jelenti, hogy addig, amíg a sorozat fel nem kavarta a vizeket. Csakúgy, mint a Gyűrűk ura esetében, a Trónok harcát is a filmesítés mentette meg attól, hogy eltűnjön a fantasyk süllyesztőjében.
 Az előtörténet röviden: A világon két általam ismert kontinens van, Westeros és Essos. Westerost az erdő gyermekei lakták, akik valamiféle pozitív erdei varázslók voltak, és feltehetőleg a Mások ellen harcoltak (akik pedig zombiseregeknek parancsoló jégvarázslók, fanatsysan megfogalmazva). Később megérkeztek az Elsők (Első emberek) akik nagyrészt kiűzték az erdő gyermekeit, de aztán békét kötöttek, átvették a vallásukat. Ők bronzzal és vassal voltak felfegyverezve. Később jöttek az andalok, akik már acéllal, és elűzték az Elsőket mindenhonnan, kivéve Északot, ami egy vékony nyakkal (a Nyak) van összekötve a lenti résszel. Mind az Elsők, mind az andalok Essosról jöttek, gondolom. Kialakult hét királyság (a Hét Királyság), és mindenki élt boldogan, amikor is a történet előtt úgy háromszáz évvel új hódítók jöttek Westerosra. Ők a Targaryen dinasztia, akik sárkányokkal hódították meg a világot, és az elpusztult Valyria vidékeiről jötte. Háromszáz éven át uralkodtak, míg néhány nagyúr felkelést robbantott ki, ami a Targaryen ház bukásához vezetett. Ekkor koronázták királlyá Robert Baratheont, aki segítőjének Jon Arrynt tette meg. A történet tizenöt évvel később, Jon Arryn halálával kezdődik el.
 A sok Trónok harcát nem olvasott/látott embertől előre is elnézést kérek, ezek értelmetlen nevek, helyek, címek, de hát ez van. Nem tudom máshogy leírni. Az első könyv vitatható főszereplője semmiképp sem a Prológusban szereplő Will, aki rövid szereplését követően rögtön a fejezet elején meghal. Eddard Stark, az első fejezet központi karaktere jóval főszereplősebb benyomást tett rám.
 A Starkok a hét nagy uralkodói ház egyikeként vannak elkönyvelve, Északon uralkodnak, amely egymagában is megközelíti az összes többi királyság (annak ellenére, hogy nem igazi királyságok, csak kormányzói területek) területét. A Starkok (savanyú népség, valamiért sötétbarna hajjal, hiszen tudjuk, hogy az északiak mindig sötét hajúak. Van ellenben egy család, ahol mindenki szőke, de ők déliek. Ezek a gének...) az Elsők leszármazottai. Eddard Stark és Robert Baratheon közösen robbantotta ki a felkelést, amikor a király fia elrabolta Stark nővérét, akibe Robert szerelmes volt. Amikor ezt megtudták, Brandon Stark (Eddard bátyja) Királyvárba (a fővárosba) lovagolt, ahol árulás miatt letartóztatták, és felszólították Rickard Starkot (az apjukat) hogy menjen oda ő is, felelni a fia bűneiért. mindkettőt megölték. És akkor kirobbant a felkelés.
 Mi még fontos információ? A hét nagy ház: Baratheon, Stark, Lannister, Tully, Arryn, Martell, Tyrell. Még meg kell említeni a Freyeket, és a Greyjoyokat. Ezekről mindenki elégséges információt talál az interneten. Vannak még a Targaryenek. Fontosabb szereplők a családok tagjain kívül még a Véreb és a Lovagló Hegy, Petyr Baelish, Varys a Pók. Többen nem igazán.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtarikronika.blog.hu/api/trackback/id/tr118021065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása