Egy könyvmoly naplója

A Könyvtár Krónikája

A Könyvtár Krónikája

Trónok harca - Bevezetés

2015. október 24. - barkó

 Annak ellenére, hogy a könyvsorozatnak nem ez a neve, én ezt használom. És nem azért, mert a sorozat olyan jó - sőt, a sorozat szerintem kifejezetten gyenge és elrontott -, hanem azért mert jobban összefoglalja a történéseket addig, ameddig a könyv tart, mint a Tűz és Jég dala.
 Állítólag George R. R. Martin (a könyv hátuljáról idézve) "sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be a műfaj történetébe". Ugyanitt láthatjuk az állítólagos "árnyalt karakterábrázolást" és a "szexualitás nyílt kezelését". Hát ez egy hazugság. Akárkinek meséltek erről a könyvről, vagy sorozatról, mindenki azt hallotta, hogy itt bizony nincsenek jók, rosszak, csak személyiségek. És hogy ez még érzékletesebb legyen, bizonyos szereplők szempontjából adja elő a történetet. Akkor tegye fel a kezét, akik szerint a Starkok a csúnya gonoszok, a Lannisterek pedig a jók. Senki sem fogja. Egy az egyben látszik, hogy ki jó, és ki nem, viszonylag kevés csavarral. És mivel húsz-harminc szereplőre van szorítva a leírások száma, ezért mindig ugyanaz, alig-alig különböző elképzeléseket kapunk egyik vagy másik karakterről. Az egyetlen igazán kétséges szereplő Jamie, akit tényleg több szemszögből megfigyelhetünk, és tényleg van jellemfejlődése.
 Ami pedig az újítást illeti; ne nevettessük már egymást. Minden a történelem nagy másolása. A Stark-Lannister harc a rózsák háborúja (York-Lancester) és így tovább. nem azt mondom, hogy nem jó, de átverik az embereket ezzel az eltúlzott ömlengéssel. Én három könyvet olvastam Martintól olvasó éveim alatt eddig, a Lázálmot, a Hét királyság lovagját, és egyet amire nem is emlékszem. Az nem hagyott bennem mély nyomot (talán csak egy novella volt), viszont a másik kettő igen, mert azok sokkal jobbak voltak, mint a trónok harca valaha is lesz. Egyrészt azért, mert ez már az elejétől fogva nagyon úgy tűnik, hogy Daenerys trónra jutásáról fog szólni, másrészt meg azért, mert csak és kizárólag arról szól, hogy hogyan halnak meg előbb a szimpatikus, majd a kevésbé kedvelt karakterek. Ez nem a trónok harca, ez az elvágott torkok éneke...
 A könyv azért tetszik, bár annyira nem jó, mint mondják. A végére szeretnék majd megosztani pár gondolatot arról, hogy szerintem hogyan megy tovább, melyik karakternek mi a szerepe, ki merre megy, kiből ki lesz, vagy ki-kicsoda. Ezek fontos kérdések. Nemsokára megírom majd az első rész elemzését.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtarikronika.blog.hu/api/trackback/id/tr798017801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása