Egy könyvmoly naplója

A Könyvtár Krónikája

A Könyvtár Krónikája

Timothy Zahn - Hűség, Válaszutak

2014. augusztus 20. - barkó

  A Kirajzással ellentétben a Hűség illetve a Válaszutak nem próbálnak olyan hatalmas, mindent megrengető elméletekkel előrukkolni. Tulajdonképpen teljesen nélkülözhetők a sorozat szempontjából, bár az előzményükhöz hasonlóan van egy alapozó feladatkörük, amit be is töltenek. A Hűség borítóján egy csapat rohamosztagos látható, ez elég is ahhoz, hogy felkeltse bárki érdeklődését, a rohamosztagosok mindig jól néznek ki. A másikon főleg Mara Jade látható, az egész sorozat egyik meghatározó alakja.
  A történetük sem egy nagy munka, semmi extra, egy egyszerű korrupciós eset, amit a megoldó felek valamilyen okokból nem bízhatnak a hatóságokra, illetve maguk is a hatóságok ellen vannak. A csapat rohamosztagos, az Igazság keze egy a kezdeteknél látott árulásból egy sokkal nagyobb összeesküvést látnak meg. Miután megöltek egy magasrangú, speciális tisztet, aki megpróbálta lelőni egyiküket, kénytelenek a birodalmi erőktől függetlenül tevékenykedni. Eközben Mara Jade egy másik szálon elindulva egyszerre ugyanott találja magát, ahol a rohamosztagosok is, és a végén már együttesen próbálják a gigantikus összeesküvést leállítani.
  Természetesen feltűnnek olyan karakterek is, mint Han Solo, Luke Skywalker éa Chewbacca, akiket az eredeti filmtrilógiából már jól ismerünk, ugyanúgy, ahogy feltűnnek olyan karakterek is, mint Disra adminisztrátor (későbbiekben a Thrawn Keze-duológiában Disra moff), Pelleaon kapitány és Thrawn főadmirális (ezen két utóbbi karakter csak a Válaszutakban, mint Pelleaon harmadtiszt és Thrawn főkapitány). Illetve Mara Jade, aki a rohamosztagosokkal együtt mégiscsak a könyv központi karaktere.
Azért van ez így, mert ez a két könyv nem arra a fenomenális maszlagra próbál támaszkodni, hogy a Birodalom milyen rossz, a Lázadás pedig milyen . Magyarul nem olyan fekete-fehér, mint a filmek. Nem, ők megmutatják azt a részt, ami rossz a Birodalomban, és megmutatjálk, hogy vannak ám idealisták, akik a rendszeren akarnak javítani. Vannak jók és rosszak ott is. Jókról és rosszakról beszélve, a Válaszutak egyik legnagyobb antagonistája Axlon úr, a Felkelők Szövetségének egyik vezetője! Na ez azért pazar dolog, én különösön imádom, amikor valami nem ennyire sablonos.
  És végre egy olyan rész, amiben a hétköznapi rosszat látjuk, korrupció, zsarolás, árulás. Azért az sem teljesen mindennapos, hogy a Csillagok Háborújában nem a szuper Lázadók harcolnak az ördögien gonosz Birodalommal, vagy éppen nem csempészek menekülnek hatszázezer csillagromboló elől. És ez adja az egész ízét.
  Szóval mi az, ami ebben a könyvben (ezekben a könyvekben, na) tetszett... Először is a stílus. Nagyon szeretem, amikor gördülékenyen adják elő a dolgokat, és nincsenek olyan igazi filmes klisék a könyvben. Az széttépi az egész élményt, mint egy oda nem illő szó. Azután a szokásos: kidolgozott szereplők, sokrétű érzelemvilág, természetes motivációk, jó helyszínek, kifejtett gondolatok, pazarul megrendezett események, és mindig egy hatalmas végkifejlet! Az egész háttere fel van építve mindennek. És még valamI: fenomenális gonoszok. Főleg a Válaszutak Nuso Esva hadvezére, de a Hűségben a jó öreg Choard kormányzó egész végig a bolondját járatta velem. Nem értettem, hogy ha Disra adminisztrátor áruló, miért dobná fel az egész Felkelést. Hát mert nem volt az... Ó, Choard, nagyon hiányzol az új trilógiából.
  Mi az, ami nem tetszett. A szereplők érzelmeinek kidomborítása jó dolog, egészen addig, amíg nem megy túlzásba. Egy idő után a természetesség, ha természetes is, már idegesítő lesz, mert az olvasó vágyik valami kiemelkedőre. Mara Jade túl naiv, Luke túl Luke -os, és az első könyvben nincs Thrawn! Ami a legrosszabb volt, az mégis a könyvek hossza. Ezek a könyvek nagyon rövidek. Persze nem lehet ezt sokkal hosszabban kifejteni, ezt én értem, de egy jó könyvet szívesebben olvasnál tovább. Hát, ez van.
  Értékelés: érzem én, hogy ebbe a könyvbe azért nem fektettek olyan sok energiát, mint az előzőbe, és a következőkbe. A rövidség, illetve az, hogy azért összességében a Lázadók több szerepet kaptak, mint kedvenc rohamosztagosaim megteszi a hatást. Egy százas skálán valami olyasmit mondanék, hogy 77-78, viszont nem akarok fölfelé kerekíteni ebben a helyzetben. Bocsánat, de hét.
  Mindenkinek ajánlom, mert akciódús, fordulatokban bővelkedő, és izgalmas. Jó humor, sziporkázó párbeszédek; ennél többet nem kérhet senki.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtarikronika.blog.hu/api/trackback/id/tr346620803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bence1997 2014.08.21. 17:52:36

Már hetek óta tervezem hogy elolvasom ezt a két könyvet. Zahn -t mindig is nagyon jó írónak találtam, és nem hiába: A Thrawn-trigólia, vagy a Túlélők keresése mind-mind nagyszerű darab.
Am én a Thrawn-trilógiát nem tartottam hivatalos folytatásnak, csak egy amolyan alternatív folytatásként tekintettem rá, mivel EU. Viszont maga az egész nagyon tetszett. Thrawn mindig is nagyszerű volt. Emlékszem, minden nyáron kivettem a könyvtárból a Birodalom Örököseit és a Sötét erők ébredését, viszont az Utolsó Parancsot az interneten olvastam el :D
A Túlélők keresése is jó volt, bár annyira nem dobtam hanyatt tőle, gondolom a Kirajzást is el kellett volna olvasnom hozzá. Na mind1. Majd a távoli jövőben egymás után elolvasom mind2 -t.
A Thrawn keze duológiából csak a Múlt kísértetét olvastam. Sajna már évek óta el akarom olvasni a Jövő látomását, de helyette van pár olyan SW mű amibe bele akarok majd kezdeni.
Am én ezeket olvastam eddig el:
- SW: TCW: Külső űr
- SW Ep 8 A jedi hatalma ( hamisítvány! )
- SW: Jedi akadémia 1. rész: Új rend
- SW: Túlélők keresése
- SW: Thrawn trilógia és Thrawn keze duológiából az első rész
- SW: Álombolygó
- SW: Darth Bane: A pusztítás útja
- SW: Baljós árnyak regényváltozat
- SW: A klónok támadása regényváltozat
- SW: Ifjú jedi lovagok sorozat: Ostrom alatt
- SW: A gonosz útvesztője
- SW: Han Solo: Az éden pokla és a Lázadás hajnala
- SW: X-szárnyú sorozat: Bactaháború, Vasököl, Lidércosztag
- SW: A jedik gyermekei
- SW: Alkonybolygó
- SW: A kristálycsillag
- SW: A fekete flotta fenyegetés trilógia 2. része: Hazugságok pajzsa
- SW: Az új lázadás

barkó 2014.08.21. 18:12:38

Ezek közül olvastam párat jómagam is, másokról csak hallottam.
Nekem az Éden pokla kifejezetten tetszett, a polcomon is megvan, sajnos a trilógia második részét csupán egyszer találtam meg könyvtárban, a harmadikat pedig soha nem kaparintottam meg.
Ha nekem kéne mondanom néhányat, akkor biztosan James Luceno könyveit mondanám, a Gonosz Útvesztője remek (látom te is írtad), és pontosan a(z általam egyáltalán nem) nagyra tartott harmadik rész előzményeit dolgozza fel.
Van továbbá egy hétkötetes Han Solo sorozatom, amelyből négy valószínűleg hamisítvány, míg három eredeti, elfogadott és bejegyzett darab.
Van még néhány Clone Wars könyvem is, ezeket nem szeretem kifejezetten, de amikor fiatalabb voltam megtetszett az animációs film (amiről még most is úgy gondolom, hogy nagyon alulértékelték) és az animációs sorozat is (amiről még most is úgy tartom, hogy túlértékelték) és vettem gyorsan kettőt. Van egy, ami nem hivatalos (a Zahn sorozat hivatalos, elfogadott folytatás) folytatás, és főleg a Dathomiron játszódik. Amellett van egy Lando Calrissian trilógiám is, amit szintén fogok értékelni. És még pár gyöngyszem. ha akarod küldök róluk egy képet :)

Bence1997 2014.08.21. 18:39:20

@barkó: ok.
Nekem mind az Éden pokla, mind a Lázadás hajnala tetszett. Az utóbbi azért is mert remekül beleszőtte az EpIV kantinos jeleneteit.
James Luceno nálam is nagyon jó, már alig várom hogy megjelenjen a Tarkin, de sztem olyan 16-17 előtt nem fog megjelenni.
Ami a Dathomiron játszódik nos asszem az a Szökevények címre hallgat, amiről csak annyit hallottam, hogy miről szól, meg pár dolog még.
A Lando Calrissian -os könyvek -t nem olvastam, és asszem nem is fogom. Mert már láttam egy-két kritikát amik úgy festik le a könyveket, hogy ( már bocs ) sz*rok.

barkó 2014.08.21. 18:59:19

@Bence1997: Nos igen, azok a Landós könyvek nem a legfényesebbek. megvan amúgy az a bizonyos élvezeti értéke, szóval nem volt rossz egyáltalán. Nem nagy dobás, de tényleg el lehet olvasni három-négyévente. Úgyis rövidek.
Igen, az a Szökevények lesz. Nem is tetszett, nem is illik a Star Wars -hoz, nem is illik a történetbe. Nem volt egy jó könyv, nem veszítettél vele.

Bence1997 2014.08.22. 11:44:16

@barkó: nekem amúgy a felsoroltak közül ( amiket én soroltam fel :) ) igazából az Alkonybolygó, a Kristálycsillag, a Jedik gyermekei, illetve az Új lázadás nem tetszett. Hiába hogy már mindegyiket 2 -szer elolvastam, de nem nagyon fogtak meg.
Nekem legalábbis a felsoroltak közül magasan a Thrawn trilógia van az élen, ő nálam eddig a Top1.
Elakarom még olvasni a Jedi akadémia trilógia további részeit is ( Új rend pipa, Sötét oldal, Az erő bajnokai ) illetve a Túlélők keresésének előzményét, a Kirajzást.
Igazából ezeket fogom még elolvasni hogy egy konkrétabb sorrendet állítsak majd később föl:
- Sötét oldal és Az erő bajnokai
- Kirajzás
- A jövő látomása
- Darth Bane sorozat: A kettő szabálya, A gonosz dinasztia
- Han Solo trilógia 2. része
- X-szárnyú sorozat további kötetei
- Illetve a Hűség, Válaszutak

Ezeken kívűl még van még pár is amit még elakarok majd olvasni :)
süti beállítások módosítása